Представител на либийските въстаници заяви, че не може да става дума за каквото и да било примирие или прекратяване на огъня, докато полковник Кадафи нe подаде оставка, съобщава БиБиСи.

Изявлението бе направено преди срещата на делегацията на Африканския съюз с лидерите на опозиционните сили в град Бенгази.

Припомняме, представителите на Африканския съюз се срещнаха с либийския лидер и му предложиха план за примирие, с който той се съгласи.

Основните точки в плана са - незабавно прекратяване на огъна, обезпечаване на доставките на хуманитарна помощ, започване на диалог между представителите на различните социални групи и племена, които съставляват либийското общество, осигуряване на безопасността на чуждестранните граждани.

Въоръженият конфликт между силите, лоялни на Муамар Кадафи и опозиционерите продължава вече два месеца.

Либийският полковник стои начело на Джамахирията повече от 40 години. Демонстрациите против неговия режим започнаха след аналогични демонстрации в Тунис и Египет, чиито президенти бяха свалени от постовете им след десетилетно управление.

Въстаналите либийци се ползват и с авиоподдръжка на силите на международната коалиция, изпълняващи резолюцията на Съвета за Сигурност на ООН за защита на мирното население.

Междувременно от командването на НАТО съобщиха, че само вчера авиацията на Алианса е унищожила 25 танка на правителствените войски. Вчера продължиха ожесточените боеве в района на град Адждабия, намиращ се източната част на страната.