"Еврото е страбилна валута. Рисковете идват не от него, а от политиката на банки, пазари и правителства, които трябва да въведат строги мерки. Необходима е смяна на ценностите във финансовия сектор."

Това заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, цитиран от АФП.

Подобряването на управлението и координацията на икономическите политики в рамките на еврозоната и Европейския съюз е от изключително значение предвид настоящата икономическа ситуация и избягването на подобни кризи в бъдеще.

Около това становище се обединиха участниците в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе в петък в Брюксел.

Препоръките за намаляване на бюджетните дефицити беше една от основните теми по време на заседанието. Особено внимание финансовите министри от ЕС обърнаха на високите равнища на публичeн дълг на държавите-членки.

Необходимо е да се върви по пътя на по-нататъшни фискални ограничения и мерки, които в дългосрочен план да намалят натиска за емитиране на нов дълг.

ЕК препоръча мерки за намаляване на бюджетните дефицити на всички държави-членки на ЕС, както и предприемане на мерки за фискална устойчивост, включително и по отношение на България.

Ще бъдат оценени и инициативите за налагане на такса за стабилност, гарантираща, че финансовият сектор ще поеме своя дял при криза и такса върху финансовите транзакции. Мерките са залегнали в работната програма на ЕК в областта на финансовите услуги, която също е била представена на заседанието на Съвета.

Европейският съвет ще отложи за есента на тази година приемането на Стратегията „Европа 2020", стана ясно още в рамките на заседанието на ЕКОФИН.