Десетки блогове на китайски правозащитницибяха свалени от интернет вчера при пореден опит на властите на КНР да овладеят информационния поток в мрежата, предаде AP.

Атаката е засегнала както уебстраници, така и профили в микроблогинг сайтове, които в последно време са популярна платформа за политическа агитация.

Засегнати са четири големи китайски портала, на които са били качени блоговете. Според един от авторите, Юао Юан, само на един от сайтовете са били премахнати 61 „опасни" автори.

Китайските власти отказаха да коментират случилото се, като само един от порталите официално оправда изчезналите потребителски профили с техническа профилактика.

Припомняме, Китай бе включен в списъка на "Репортери без граница" на държави и държавни ръководители, които осъществяват цензура, а също така и в списъка с държави налагащи киберцензура.

КНР от няколко години се опитва да установи контрол върху информацията, която гражданите на страната могат да открият в интернет.

В резултат имаше поредица от скандали между властите и компании като Yahoo и Google и се появиха родни еквиваленти на популярни сайтове като YouTube, собствениците на които са задължени по закон да не допускат на страниците си „зловредна информация".