Националният съвет на Българския лекарски съюз настоява още от първи септември тази година, с анекс към Националния рамков договор, да се актуализират цените на медицинските дейности в ПИМП, СИМП и болничната помощ, като увеличението да бъде с не по-малко от 20%.

Това е решение на заседанието му, проведено вчера в град Разград, съобщават от БЛС.

Припомняме, на среща с лекари в областната болница в Разград председателят на Управителния съвет на БЛС д-р Андрей Кехайов каза, че ако не бъде осигурено адекватно заплащане на лекарския труд, в България ще се задълбочи проблемът с недостига на медицински специалисти.

Ако исканията на БЛС и на медицинската общност, представени пред отговорните институции, не бъдат приети, започва процедура за подготовка на ефективни протестни действия, включващи стачка.

Паралелно ще се направи всичко възможно да се преговаря по НРД 2009, като се разширява кръга на експертите на БЛС от районните колегии.

На Националния съвет имаше дебати по организационни въпроси. Взе се решение своевременно, в съответствие с Устава на БЛС и Закона за съсловните организации, да се проведат общите отчетно-изборни събрания на тези районни колегии, които още не са ги провели. След това УС на БЛС ще обяви дата, място и час за провеждане на редовен събор.

Към БЛС ще бъде създаден отдел за обучение - за подготовка на управленчески кадри на всички нива. Обучението ще се провежда от видни европейски и наши лектори. Това е от особено значение за увеличаване капацитета на съсловието за професионално управление в областта на здравеопазването.

Продължават срещите на ръководството на БЛС в страната. В понеделник такава ще има в Монтана.