„Единение ДЕН" и Фондация „Българска гордост" искат да стопанисват паметника на връх Бузлуджа и да го превърнат в един огромен музей, който да се казва „1000 причини да се гордеем, че сме българи".

Това обяви на пресконференция Димитър Баръмов - зам.-председател на Фондация „Българска гордост".

Още преди две години фондацията е изпратила писмо до експремиера Сергей Станишев с искане да стопанисват паметника. Бяхме посрещнати с мълчание, отбеляза Баръмов.
По думите му повод за тяхното изявление е и искането на Сергей Станишев паметникът да бъде предоставен за стопанисване от БСП.

Според фондацията обаче водещ е римският принцип „първи по време, първи по право", и затова е редно паметникът да бъде даден на тях.

„Този паметник принадлежи на целия български народ, а не на една малка част, която е представена пропорционално в парламента", категорични са от Фондация „Българска гордост".
Основната цел на този паметник е да бъде на целия народ, който се нуждае от оптимизъм, посочиха още участниците в пресконференцията.

Според Живко Желев - председател на УС „Единение ДЕН", експремиерът Станишев иска Бузлуджа с чисто политическа и пропагандна цел.

По думите му партията на Станишев няма пари да го ремонтира, като Желев посочи, че двете организации могат да намерят средства.

По предварителни изчисления става дума за по малко от 30 000 евро, поясни Живко Желев.
Двете организации вече са се обърнали с писмо с искане да стопанисват паметника до премиера Бойко Борисов.