БСП ще обяви официалната си позиция по въпроса дали изборите за евродепутати и за национален парламент да са в един ден, след като бъде изготвен цялостен анализ.

Това заяви премиерът Сергей Станишев в кулоарите на парламента.

Анализът е много важен - първо юридически, подчерта Станишев, защото е много важно изборите да не бъдат оспорвани като правна стойност.

Трябва да се преценят всички технологични елементи, да се преценят затрудненията, допълни той.

Премиерът каза още, че грижата му е изборите да бъдат организирани по един добре подреден прозрачен начин, с ясни правила, така че никой да не може да ги оспорва.

Според него сигурно ще има такива желаещи и това е най-важният момент за сформирането на позицията на БСП, а не някакви тясно партийни интереси.

По думите му по много от аргументите, които прозвучаваха за съчетаването на изборите в един ден, прозира опасението на съответните партии да не би слаб резултат на европейските избори да им се отрази на националната кампания.

Премиерът каза още пред журналисти в парламента, че в момента МИЕ подготвя писмото, с което ще се потърси взаимодействието с ЕК за възобновяване на работата на блоковете за АЕЦ „Козлодуй".

Запитан дали кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО ще получи подкрепа, премиерът каза, че такова решение не е внасяно и не е разглеждано от МС.
„Бих подкрепил всяка сериозна българска кандидатура за всякакъв пост при добре шансове, ако такива са налице", коментира премиерът.