В парламента отново няма кворум.

След вчерашните дебати по актуализация на бюджета и на бюджета на НЗОК, част от депутатите явно решиха да си починат днес и ГЕРБ не влязоха в зала.
Така само 104 народни представители бяха на работните си места.

Очевидно е, че няма кворум, констатира председателят на НС Михаил Миков. Утре пак ще се направи опит НС да заработи.

В дневния ред е важната промяна в Закона за управление на отпадъците, която ще спре влезлите в сила преди две седмици текстове. Според тях металните отпадъци могат да се предават само на общински площадки, а гражданите нямат право да ги продават, а ги връщат безвъзмездно.

Вчерашният спор около актуализацията на държавния бюджет продължи днес в телевизионните студиа.

Пред НоваТВ Станислав Иванов от ГЕРБ прогнозира, че "Ако в момента не бъде приета актуализацията, означава, че в държавата ще настъпи финансов колапс. Ако не бъдат разплатени 1.5 милиарда по оперативните програми, това ще означава, че България няма да може да кандидатства за възстановяване на европейските ни фондове и ще ги изгубим пари".

Според Жельо Бойчев от „Коалиция за България" обаче, това няма никакво отношение към актуализацията на държавните пари. "Темата за евросредствата се спекулира много. За тази година имаме планирани малко над 3 милиарда да бъдат разплатени по всички европейски програми. Към момента плащанията са извършени за 1.6 милиарда. Единственият проблем, който имаме като спряна програма, е "Околна среда", където се чакат средства", обясни Бойчев.

Според Станислав Иванов фактът, че дори ГЕРБ е подкрепила правителството на БСП в конкретния случай, говорел, че „ картината е наистина плачевна". Според депутата не се знае какво е реалното състояние на държавата, както и колко средства ще са нужни за гарантираните влоговете в КТБ. Освен това Иванов прогнозира, че Фондът най-вероятно няма да бъде достатъчен, за да бъдат разплатени парите, които са събрани и ще трябва да се дадат пари от резерва.

"Това е истинската причина, с която се иска актуализацията на бюджета. Не е редно да завишаваме дълга и да взимаме каквито и да било решения относно КТБ. Първата задача на новото Народното събрание е да смени целия УС на БНБ, да начертае план за излизане от ситуацията с КТБ, евентуално обявяване в несъстоятелност и едва тогава да влезе Закона за гарантиране на влоговете", контрира Жельо Бойчев.