Отново залети къщи и дворове в Хасковоско. Селската река в село Въгларово е преляла и има залети дворове. Хората са в паника.

Екипи на пожарната са в долната махала на селото, където ситуацията е по-тежка. Хората разказват, че там, където се събират двете реки, преминаващи през селото, редовно се почистват коритата им. Те са разширени, изсечени са всякакви храсти и дървета, но и това не е помогнало при поредния проливен дъжд.

Кметът все още не се е свързал с бедстващите къщи, разказват притеснени хората. Принудени са да се спасяват сами. Първата им реакция е била да се качат на по-горните етажи на домовете си. Никой не ги е предупреждавал дали има скъсана язовирна стена или за очаквано подобно бедствие, за да реагират и евентуално да се подготвят за евакуация.

100 литра дъжд на кв. метър са се изсипали в Хасково за 10-ина часа според данни на НИМХ

Някои от хората, чиито дворове са залети сами се опитват да отклонят водата, за да не влезе в къщите им. Сами се оправяме, няма кой да ни помогне, споделиха те.

Потърпевши от поредното наводнение разказват, че все още нямат информация от къде е дошла приливната вълна. Не са могли и да се свържат с Гражданска защита-Хасково, за да подадат сигнал. Хората във Въгларово предполагат, че всички сили са съсредоточени в долната част на селото, където се събират две реки, преминаващи през територията на селото.

Заради съботния почивен ден няма и връзка с Областна управа в Хасково. Хората разказват, че неколкократно са звънели на телефоните на губернатора в търсене на съдействие и помощ, но никой не е отговарял.

Центърът на самия Хасково също е залят, тъй като река Хасковска е преляла. Има евакуирани хора в града. Критично е състоянието и в друга община - Димитровград, където в някои села също се е наложило хората да бъдат евакуирани заради водата, която е заляла дворове и къщи.

За успокоение на хората, е свикан кризисен щаб, който заседава, а екипите на Гражданска защита са на най кризисните места. Отводняване по всяка вероятност ще започне скоро, тъй като дъждът е спрял.

Най-вероятно ще бъде затворен и международният път за Турция заради критичната обстановка при село Върбица, но към момента бедствено положение не е обявено.