Гърция може да поиска допълнителен заем от 60 милиарда евро до 2013 година, съобщава lenta.ru, позовавайки се на представители на гръцкото правителство.

Страната може да поиска допълнителна помощ от ЕС в размер на 27 милиарда евро през 2012 година и 32 милиарда евро през 2013 година за обслужване на държавния си дълг, който в момента се оценява на 340 милиарда евро.

Гръцкото финансово министерство предполага, че страната може или да получи допълнителна помощ, или срокът за погасяване на задълженията да бъде удължен. През следващата седмица тези варианти ще бъдат обсъдени на среща на финансовите министри в ЕС, като окончателното решение ще бъде взето след направен одит на гръцките финанси през месец юни.

Гърция стана първата страна от еврозоната, която получи помощ от ЕС и МВФ. Заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ. Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната.

Гърция не е единствената страна от ЕС, която получи помощ. В края на 2010 година Ирландия получи 85 милиарда евро, а в началото на май тази година Португалия договори кредит от 78 милиарда евро.