ПОСЛЕДНО:
• Oт МВР убедени, че е стреляно с оптика
• Свързват убийствто с това на Клюна и взривяването джипа на Рали Пенков

Експерт: "Чистката" може да продължи
Кой "наследява" Георги Илиев
Илиев знаел, че се готви покушение срещу него
Ген. Борисов: Имахме данни, че Илиев е свързан с наркопазара

Министърът на вътрешните работи Румен Петков свика извънредно среднощно заседание в министерството часове, след като шефът на ВАИ “Холдинг” Георги Илиев бе разстрелян в Слънчев бряг.
При министъра са били главният прокурор Никола Филчев, градският прокурор Бойко Найденов и главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Братът на убития преди години основател на ВИС Васил Илиев бе убит с изстрел в сърцето от снайпер пред десетки свидетели в собствения си "Буда бар" в черноморския ни курорт.

Шефът на Локомотив Пловдив идвал от Бургас, където гледал мача на отбора му срещу сръбския ОФК Београд.
Разстрелът е станал при пристигането му в курортния комплекс, около 23.30 часа.
Илиев е починал по пътя за поликлиниката в Слънчев бряг. Там само е констатирана смъртта му.

По него е стреляно с малокалибрено оръжие, съобщи директорът на РДВР-Бургас ген. Красимир Петров, цитиран от БТА.
Куршумът е бил дебалансиран, нанасящ сериозни разкъсни рани в тялото и е улучил Илиев на 2 сантиметра от гръдната гост.
Той бил наел най-външното сепаре на заведението, което според запознати му било любимо.
В момента на стрелбата Илиев е бил прав и е говорил по телефона, а около него е имало малобройна охрана.
Георги Илиев е бил застрелян с пушка тип "Флобер", съобщи от своя страна главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов и уточни, че куршумът в тялото на боса на ВАИ "Холдинг" е бил 22-ри калибър.

Камери на комплекса за забавления “Мултиплейс” са заснели ситуацията около убийството на Илиев.
Записите и материалите на охранителните камери ще бъдат разучавани и вероятно те ще хвърлят нова светлина върху убийството.

Това убийство доказва, че в МВР са добри пророци, след като от вътрешното ни ведомство предрекоха нови екзекуции след разстрела на Клюна в центъра на София преди по-малко от месец.
Припомняме, братът на Георги, Васил Илиев, бе убит преди 10 години - на 25 април 1995 година.

Интересите на ВАИ Холдинг, който се явява наследник на групировката ВИС, създадена от Васил Илиев, се разпростират в туризма, хазарта, строителството, търговията с недвижими имоти, внос на разнообразни стоки, търговия с горива и текстил, както и редица други дейности.
Въпреки многобройните съмнения за връзки на групировката в търговията и трафика на наркотици, продажба на оръжие, трафик на хора, проституция, кражби на автомобили, срещу Илиев през последните години бе заведено само едно дело.
То бе за хулиганство, когато Георги Илиев бе осъден да заплати глоба от малко над 1000 лева, заради ударени два шамара на собственика на столичния клуб "Биад" Слави Бинев.

Убийства със снайпер
  • Илия Павлов- пред офиса на Мултигруп в София
  • Димата Руснака - на бул. Витоша в София
  • Васил Гьорчев - в центъра на Благоевград
  • Георги Илиев - в Буда бар, Слънчев бряг
  • Припомняме, един от най-приближените на Илиев, Методи Методиев – Мето Илиенски, изчезна преди около 2 години и оттогава е в неизвестност.
    Неговото изчезване съвпадна с убийството на Константин Димитров – Самоковеца, който бе застрелян в Амстердам през декември 2003 година.
    Според службите двамата са ръководили контрабандните канали на групировката ВИС.
    10 дни преди убийството на Самоковеца пред дома си в столицата бе застрелян кума на Георги Илиев, Румен Маринов – Нарциса.

    Градският прокурор Бойко Найденов, който присъства на нощното заседание при министъра на вътрешните работи, отказа да коментира евентуалните версии, по които се работи.
    Това, което може да се каже в момента е, че е налице тежък криминален акт, посочи той, цитиран от БНР.
    Запитан какво е направила прокуратурата за групировката на Георги Илиев пред последните години, Найденов отговори, че държавните институции нямат за задача да се борят срещу отделни финансови групировки.
    Това, което можем да направим е, когато съберем данни за извършено престъпление, да предадем лицето на съд, каза прокурорът.
    Разследването на убийството на Васил Илиев преди 10 години е спряно, тъй като не е разкрит извършителя, каза още Найденов.