Ремонтираният релсов път по бул. „България" ще бъде пуснат за движение с поне седмица закъснение. Това обяви столичният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов, цитиран от БиТиВи. Днес трасето трябваше да бъде пуснато в експлоатация. Стана ясно, че за закъснението фирмата-изпълнител „СК-13 Трансстрой" ще бъде санкционирана с 0,5 процента от стойността на договора за всеки просрочен ден, което прави почти 42 хил. лв. на ден.

Припомняме, реконструкцията на релсовия път по бул. „България" - от бул. „Витоша" до трамвайното „ухо" „Борово", започна на 5 март и трябваше да завърши до 1 юли.

Христов обясни, че релсовият път е положен, електрическите стълбове са поставени, но Столичната община има сериозни забележки по отношение на качеството на изпълнението на довършителните работи. По думите му спирките не са направени достатъчно добре, настилките също, обезопасителните мрежи не са достатъчно стабилни. Имало проблеми и с отводнителните съоръжения.

Като най-вероятна причина за некачественото изпълнение на довършителните дейности Христов посочи проблеми в организацията на работа на фирмата или неправилно разчетен офертен срок по отношение на изпълнението.

От думите на зам.-кмета стана ясно, че на този етап достъпът до спирките на трамваите в ремонтирания участък все още няма да бъде контролиран. От Центъра за градска мобилност (ЦГМ) са обявили обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изгради система за контролиран достъп до пероните на трамвайното трасе по булеварда, както е в метрото. Това най-вероятно ще бъде факт през следващата година - като част от мерките, които ЦГМ въвежда поетапно за намаляване на нерегламентираните пътувания в градския транспорт, отбеляза зам.-кметът.