Правителството възстановява Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП).
Това стана с предложените промени в закона за МВР.

Припомняме, в момента антимафиотите са структурирани в Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност", която от своя страна е към Главна дирекция "Криминална полиция".

Ст. Флоров, emaxpress
Шеф на новата стара структура става Станимир Флоров, който и в момента ръководи "Противодействие на организираната и тежката престъпност".

Мотивът е, че ставайки главна дирекция на пряко подчинение на ръководството на МВР, се постига по-висока оперативност в работата й.

Целта е осигуряване на по-ефективна борба с организираната престъпна дейност на местни и транснационални престъпни структури.

Друга промяна касае изграждането на общинска полиция. Служителите на това звено ще са извън щата на МВР.

Те ще следят за безопасността на движението и опазване на обществения ред.

Освен това се връща длъжността главен секретар на МВР. Като висша професионална длъжност във ведомството той ще има само един заместник.

С промените се създава още една нова главна дирекция „Гражданска защита". Това е в резултат от закриването на бившото Министерство на бедствията и авариите.

Създават се и няколко дирекции към структурите на МВР - „Миграция", „Български документи за самоличност", „Международни проекти" и „Национална система 112".

В закона са заложени и промени по отношение на синдикалната дейност на служителите в МВР.

Дава се право те да се включват в международни синдикални организации със сходни функции и характер, както и право на провеждане на събрания извън помещението на МВР.