Лидерът на Джамахирията Муамар Кадафи призова съгражданите си да започнат да се въоръжават, за да защитят завоеванията на революцията. Той заплаши с ответни удари по цивилни и военни цели в Средиземноморието.

Призивът му беше отправен в специално телевизионно обръщение. То беше излъчено часове след военния удар на западната коалиция срещу неговия режим под кодовото наименувание "Зората на Одисей".

Либия ще упражни правото си на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН, заяви Муамар Кадафи в краткото си обръщение.

Кадафи отново повтори, че страните от Средиземноморието са станали полигон на военна агресия.

Либийците ще въстанат срещу колониалната агресия на кръстоносците", заяви в характерния си стил полковникът.

Кадафи обяви, че ще отвори всички складове, за да се въоръжи населението. Той за пореден път призова африканците, арабите, латиномериканците и азиатците да станат рамо до рамо до либийците срещу агресията.

Световните сили нямат право да се намесват в Либия и ще съжаляват, ако се намесят във вътрешните й работи, заяви полковникът.

По-рано в събота пред журналисти в Триполи говорителят на министерството на външните работи Ибрахим Муса прочете "посланието на вожда на либийската революция до президента Барак  Обама". В него Кадафи подчертава, че резолюция 1973 е неприемлива и заявява, че не води война със собствения си народ, а защитава Либия от бойците на Ал Кайда.

Либийският лидер е изпратил писмо до ръководителите на САЩ, Великобритания и Франция и до генералния секретар на ООН, в което посочва, че световните сили нямат право да се намесват във вътрешните работи на Либия.

Той изтъква, че всяка военна операция срещу страната му ще бъде явна агресия, като обещава, че западните страни ще съжаляват, ако се намесят в либийския конфликт. "Либия не е за вас, Либия е за либийците", се казва в писмото.