Трайчо Василев и единият му син Владимир Андонов остават в ареста. Това реши състав на Софийски градски съд. Останалите двама задържани - Ангел Ангелов и Иво Василев, бяха признати от съда за участници в престъпна дейност, но все пак със значително по-малко участие от останалите двама, поради което получиха и по-лека мярка - парична гаранция в размер 1000 лева.

Припомняме, Пиже бе доведен с подсилен конвой в Софийския градски съд. В съда се явиха и 20-ина поддръжници от самоковската махала, за да го подкрепят.

Защитата на четиримата подсъдими, в лицето на адвокат Георги Радев, се опита да убеди съда, че те са жертва на етнически предразсъдък и че няма достатъчно доказателства, събрани срещу неговите клиенти. По думите на юриста прокуратурата е действала необективно, а мярката за задържане се е изродила в предварително наказание.

Адвокатът се опита да застъпи тезата, че прякорът Пиже, който журналистите използвали, е обиден за клиента му и се позова на твърдението, че при пристигането на журналистическия екип Василев не е присъствал и се е появил чак след като вече се е събрала тълпа и се е нагнетило напрежение.

Радев обяви, че с появата си Пиже се е опитал да предотврати случването на конфликт и е целял да има мирно решение на ситуацията, тъй като от напрежението 4-годишното му внуче било изпаднало в шок, който роднините установили от факта, че детето се напикало и хълцало.

П-късно самият Пиже, който се отказа от имунитета си и от кандидатурата си за общински съветник, заяви, че къщата му била нападната от журналисти, при което той ги помолил да си отидат заради посоченото вече състояние на внучето му.

Останалите задържани също увериха съдията, че не са извършили никакво престъпление, а единият дори обяви, че случайно е попаднал там.

По-малко от минута обаче бе нужна на съдията, за да вземе решение, с което да остави двама от подсъдимите в ареста. По думите на съдийката извършеното деяние се отличава с цинизъм и дързост и представлява опасност за обществения ред.

Съдът прецени, че с кандидатурата си за общински съветник Василев поставя своята личност сам в полето на обществения интерес и е съвсем нормално журналисти да имат интерес към него и към интервюта.

Решението на съда подлежи на обжалване и ако страните предприемат такова, мерките ще се гледат от Апелативния съд на 15 октомври от 10.00 часа.