Националната асоциация на ресурсните учители (НАРУ) организира протест "НАРУ е Протест" срещу предложенията в Проектозакона за предучилищно и училищно образование от Комисията по образование и наука в Народното събрание.
Протестът започва от днес и първоначално ще бъде само символичен.

Проектозаконът предвижда Ресурсните центрове за подпомагане на интегрираното обучение на деца със специални образователни потребности от държавни да бъдат разформировани в недофинансирани общински структури и то само в областните градове.
Това ще доведе до липса на достатъчно специалисти, които да подкрепят децата със специални образователни потребности в цялата страна.

От НАРУ излизат със следните искания към Комисията по образование и наука в Народното събрание:
1. В Проектозакона за предучилищно и училищно образование Ресурсните центрове да се запазят като държавна отговорност в сферата на приобщаващото образование и системата на Министерство на образованието и науката;
2. Да се изградят екипи за комплексно оценяване и подкрепа на децата със специалните образователни потребности на регионален принцип в Ресурсните центрове;
3. Да се гарантира развитието на Ресурсните центрове в посока осигуряване на допълнителни ресурси, терапевтични програми и подкрепа на родителите във всяка област на страната.

От Асоциацията посочват, че протестът ще бъде символичен, като организират и подписка в подкрепа на исканията. Протестът ще организира и открити уроци от ресурсни специалисти, родители и деца пред Народното събрание.

Припомняме, ресурсните учители протестираха срещу новия закон за образованието и при предишното му внасяне за обсъждане по време на първото правителство на Бойко Борисов.