Ботевградски полицаи използвали електрошокова палка, за да накарат 12-класника Петър Иванов да си признае, че е рисувал свастики.

Това съобщи лидерът на БСП Станишев, като разказа, че майката на момчето е дошла тази сутрин в Централата на партията, за да изрази възмущението си от лъжите на Цветан Цветанов и да разкаже как синът й е бил разпитван с бой и електрошокови палки от полицията.

 

Цветанов прави гаф след гаф, да си ходи, настоява Костов
Още...



Още в деня на разпита на детето й е подадена жалба, а след това е издадено и съдебномедицинско удостоверение.
При прегледа на Петър Иванов се е установило: Множество червеникави изгаряния по шията, двете ръце и двата крака. Тези увреждания могат да се получат при въздействие от електрошокова палка по време и начин, както съобщава пострадалият. Причинили са му болка и страдание.

Според хронологията на скандала от Скравена - по данни на МВР на 3 януари са изрисувани 13 къщи в селото с графити - надписи и свастики.
Два дни по-късно са извикани група деца за справка. Сред тях е ученикът от 12 клас в 18 СОУ Петер Иванов, който е пуснат след разговор.

Седмица по-късно бащата на момчето Цветан Иванов, който е художник, е разпитан в РПУ. Отведен е от група полицаи, пристигнали с 3 полицейски коли.

Детето се е придвижило с автобус от София до Ботевград, където в 14.00 часа влиза в РПУ Ботевград. След разпита в полицейското управление става ясно, че на момчето са изтръгнати самопризнания с електрошокова палка. Детето е признало всичко, което са поискали от него.

Подадени са две жалби до регионалното управление на 11 януари и до централното управление на полицията на 13-ти.
Освен Петър Иванов са били задържани още две деца.

Социалистите ще използвал целия арсенал от парламентарни средства за получаване на ясни отговори от вътрешния министър Цветан Цветанов за зачестилите случаи на полицейско насили. Не изключвам темата вот на недоверие, заяви лидерът на БСП.
Министър Цветанов заслужава оставка, категоричен бе той.

Според него Цветанов заслужава оставка заради случая Мировяне, но и заради случая Мирослава.

Вчера министър председателят реагира бързо и поиска оставки, а Цветанов реагира с мъмрене, изтъкна Станишев

Според него вътрешният министър не се съобразява с мнението на премиера.
Той налага една репресивна държава, в която всеки, който е срещу ГЕРБ е виновен до доказване на противното, подчерта Станишев.