Медици и инженери учат безплатно, ако останат в България. Тази идея лансира просветният министър проф. Тодор Танев след изслушването си пред парламентарната ресорна комисия.

Пред медиите той разви виждането си, че някои необходими на българското икономическо развитие специалности биха могли да бъдат субсидирани чрез стипендии за студенти - държавни помощи в размер от 100, 50 или 25 процента, за да може в тях да попадат достатъчно много подпомогнати, независимо от семейните финанси, млади хора.

Който е получил 100% държавна субсидия, тоест безплатно образование, би следвало да поеме ангажимент да работи за България за няколко години, колкото решат народните представители - например пет. Ние не оковаваме феодално никого, след това младежът може да ходи където иска, аргументира се Танев.

За него е логично онези с по-малки стипендии да имат и по-малки като времетраене ангажименти. За пример той даде специалностите, насочени към медици и инженери.

Една идея още няма количествени измерения, не се знае още за колко студенти може да се осигури такава държавна стипендия, коментира Танев, запитан от news.bg за колко младежи страната ни може да отдели финансов ресурс.

Просветният министър разкри, че вече е говорил и с колегата си от здравното ведомство Петър Москов. Няма да възкресявам времената от преди 25 години, когато имаше разпределение, отсече Танев, запитан дали субсидираните медици ще отиват да работят по селата, където има малко кадри. Вероятно има по-цивилизовани форми, например тези в Швеция за далечните територии към полярния кръг. Ще видим какви са възможностите, уклончиво отвърна министърът.