Американският президент Барак Обама защити имиграционната си реформа на митинг в Лас Вегас, предадоха световните информационни агенции.

Припомня се, че именно там преди 2 години той за първи път оповестява плана си за врменния статут на нелегалните имигранти.

Пред 1600 души в гимназия Дел Сол, повечето от които латиноамериканци, той защити усилията си да предотврати депортацията на около 5 млн. души. Президентът обърна внимание на принудително разделени семейства.

Никога няма да се предам. Ние не отхвърляме мечтателите, каза той. Масовата амнистия е нечестна, но и депортацията на всички също не можем да приемем. Това не е просто проблем за латиноамериканците, а американски проблем.

Той отново отправи предизвикателство към републиканците, които отхвърлят плана му. Според тях, той погазва закона по този начин и създава предпоставки за нарастване броя на нелагалните имигранти.

По същото време обаче там се е провел и протест на противниците му.

Обама заяви вчера, че смята да предостави на близо 5 милиона нелегални имигранти статут на временно пребиваващи в САЩ, предадоха информационните агенции.

На първо място това се отнася до родителите на деца, родени в САЩ, както и до имигрантите, пребивавали в страната повече от пет години.
Същото важи и за родителите на американски граждани и на лица, получили разрешение за постоянно пребиваване.
Срокът на временния статут ще бъде 3 години.

В телевизионно обръщение Обама заяви, че за да легализират престоя си, чуждите граждани ще трябва да платят данъци. Освен това, те не трябва да с криминално минали.

„Ако сте престъпник, ще бъдете депортиран", заяви американският президент.

Той подчерта, че страната, създадена от имигранти, трябва да даде шанс на други имигранти.

На американска територия пребивават над 12 милиона незаконни имигранти, предимно от Латинска Америка. Всяка година по 400 хиляди души биват депортирани от САЩ.