Министерството на отбраната е подготвило проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

С него се предлага наборната военна служба да бъда отменена считано от първи декември 2007, а не, както бе досега - от първи януари 2008-а.

Проектът е приет от Министерския съвет и е внесен за разглеждане в Народното събрание, съобщават от МО.

До това се е стигнало, след като е станало ясно, че темповете на професионализация на армията ни позволяват досегашният срок да бъде постигнат предсрочно.

По повод решението на Конституционния съд, с което е обявен за противоконституционен текстът, в който се определяше срок за изпълнение на наборната военна служба за лицата, завършили висше образование - 6 месеца, а за останалите - 9 месеца, от МО коментират, че това решение няма да попречи на процеса на професионализиране на армията.

Обявената за противоконституционна разпоредба не се прилага от датата на влизане в сила на решението на Конституционния съд - 25 август 2007 година

Поради отмяната на посочената правна норма и в съответствие с останалите разпоредби на Закона за отбраната от въпросната дата наборната военна служба няма определен срок, поради което не може да се каже, че наборните военнослужещи ще служат 6 или 9 месеца.