Активният защитник на авторски права - компанията Microsoft - сама получи обвинение в "интелектуално пиратство" от индианското племе мапуче, живеещо в Чили.

Аборигените възнамеряват да подадат съдебен иск срещу корпорацията затова, че е пуснала версия на Windows на техния роден език - мапудунгун, съобщиха от IDG.BG.

Желанието на Microsoft да помогне на индианците мапуче да влязат в цифровата ера и да "отворят прозорец за света към своето културно наследство" се превърна в неприятна изненада.

От племето смятат, че Microsoft е направила всичко наопаки - нарушила е културните им традиции и общественото им наследство, като е превела своята програма, без да се посъветва с пазителите на езика.

Te считат, че чилийското министерство на образованието е съучастник в пиратските дейности. Мапуче са настроени твърде решително - преди няколко дни те внесоха иск в съда в град Темуко на юг от Чили. Съдията, който отчел важността на въпроса, го е отправил към столицата на Чили - Сантяго, където до няколко седмици се очаква постановление дали искът ще бъде отхвърлен или ще му бъде даден ход.

Около 400 хиляди души говорят на езика на мапудунгун, като те живеят основно на юг от Чили. Езикът мапуче не е първият език на корени жители на американския континент, на който са преведени приложения на Microsoft.