Бившият шеф на израелското военно разузнаване Амос Ядлин заяви, че Иран може да разработи ядрено оръжие в рамките на следващите четири до шест месеца, съобщава "Дъ Тайм".

Ядлин подчерта, че Иран вече разполага с всички необходими компоненти за изграждане на атомна бомба. Той каза, че от момента, в който иранското правителство реши да направи това, задачата може да бъде изпълнена за период от 6 до 5 месеца.

"Иран ще се опита да обогатява уран до достигане на военно ниво", подчерта Ядлин.

Все пак има време за военни или дипломатически действия, заяви бившият шеф на военното разузнаване и добави, че израелското нападение не би означавало регионална война.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че Иран преминава прага на търпимост на Израел и бъдещи действия няма да бъдат толерирани. Той допълни, че ядрената програма на Иран е насочена към развитие на оръжия, въпреки че до този момент Иран отрича това.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън изрази на международна конференция в Мюнхен през уикенда готовност за провеждане на преки преговори с Иран, ако Техеран покаже сериозно отношение. Той подчерта, че „Вашингтон няма да участва в такива разговори само за упражнение".

Миналият месец Иран обяви плановете си за увеличаване на центрофугите за обогатяване на уран.

Байдън каза на международната конференция по сигурността, че "все още има време, все още има място за дипломация". Той поясни, че "топката е в ръцете на правителството на Иран".

Руският външен министър Сергей Лавров, Русия е ключов играч в преговорите с Иран, заяви, че "силно подкрепя това, което каза вицепрезидентът Джо Байдън относно необходимостта от стимули, които трябва да се дадат на Иран".

"Ние трябва да убедим Иран, че не става въпрос за промяна на режима", каза той.

"Иран не трябва да чака повече за приемане предложението на вицепрезидента Байдън", заяви външният министър на Германия Гидо Вестервеле.

Той добави, че 2013 г. ще бъде "решаваща" и се надява на дипломатическо решение на проблема.