Изминалата година беше силна в областта на социалната политика. Това заяви на брифинг в Народното събрание председателят на социалната комисия Корнелия Нинова. Тя направи отчет на свършеното от нейната комисия, пояснявайки, че червените ще отчетат работата си в поверените им комисии.

В периода юли 2013-юли 2014 г. социалната комисия е провела 31 заседания, на които са разгледани 30 законопроекта на първо четене, 9 законопроекта на второ четене, 3 ратификации, 11 отчети, доклади и програми. 7 пъти е бил изслушван социалният министър. 13 милиарда лева стигнаха до 4 милиона българи под някаква форма на подпомагане на техния живот и ежедневие, доволна е Корнелия Нинова.

Още миналата година, по думите й, е актуализиран бюджетът за 2013 г. с 40 милиона лева, с които допълнително са стимулирани социални дейности. Бюджет 2014 е най-силният в социалната политика от 2000 г. насам, категорична е червената депутатка. Нинова припомни, че са увеличени майчинските за отглеждане на деца от 1 до 2 години от 270 на 340 лева.

Увеличен е и максималният осигурителен доход от 2000 лева на 2400 лева. Замразени са стажът и възрастта за пенсиониране, отчете още Корнелия Нинова. Тя е доволна, че е възстановено и швейцарското правило за ръст на пенсиите.

Червената депутатка поясни, че членовете на комисията са с ясното съзнание, че не са изпълнили всички очаквания на хората. Две несвършени неща отчете Нинова - закон за възрастните хора и пенсионната реформа, която според нея трябва да започне от следващата година. Ще настояваме по въпроса за пенсионната система да се търси консенсус, увери Корнелия Нинова.

Този парламент бе труден и ефективен, смята още социалистката.