Москва и София решиха да не изострят отношенията си в енергийната сфера и удължиха договора за изграждането на АЕЦ „Белене" до 31 март 2012 година. Британският консултант на българската страна HSBC все още не е успял да изготви икономическия анализ на проекта. Освен това до месец декември трябва да бъдат готови и резултатите от стрес-тестовете на европейските ядрени електроцентрали, пише руският вестник „Коммерсант".

Преди дни икономическия министър Трайчо Трайков заяви, че страната ни ще поиска нова отсрочка за изграждането на АЕЦ "Белене". „Ще настояваме пред руската страна споразумението за строителството на втората ни атомна централа между НЕК и „Атомстройекспорт" да бъде удължено до края на януари, заяви тогава министърът.

В събота изтече срокът на споразумението между руската компания „Атомстройекспорт", част от „Росатом", и НЕК за изграждането на АЕЦ „Белене". Двете компании обаче подписаха поредното, 14-то допълнение, с което се удължава срока на договора до 31 март 2012 година.

От „Атомстройекспорт" поясниха, че и двете страни са потвърдили заинтересоваността си от продължаването на проекта и дори са „разширили" сътрудничеството си. До месец март те трябва да се споразумеят за структурата на проекта и цената по договора за строителството, както и да определят източниците на финансиране.

В рамките на неофициални разговори е било обсъдено и създаването на проектантско дружество за изграждането на атомната електроцентрала.

Новото споразумение говори за смекчаване на конфликта между София и Москва, който се изостри значително през лятото, коментира вестникът.

Преговорите между двете страни по строителството на централата продължават вече няколко години, но без особен успех. През месец юли „Атомстройекспорт" заведе в международния съд в Париж иск на стойност 58 милиона долара относно дейности по изпълнението на проекта. В отговор на това от българската компания заплашиха, че ако руснаците не оттеглят иска си, НЕК ще заведе контраиск на стойност 31 милиона долара.

През юли месец вицепрезидентът на руската компания Генадий Тепкин заяви, че ако основният договор по проекта, който е за 6.3 милиарда долара, не бъде подписан до 1 юли, а строителството не започне до март следващата година, то това никога няма да се случи.