Ямболският окръжен съд оправда кмета на Ямбол Георги Славов, който бе обвинен за нанасяне щета в размер на 1,4 милиона лева на местния бюджет.

Според прокуратурата Славов, еднолично и без решение на Общинския съвет, е назначил управител на едно от общинските дружества през 2008 г. По-късно същият този управител, отново без решение на Общинския съвет, е подписал договор за учредяване на гражданско дружество със сливенска фирма, в която е имал дял Славов, преди да стане кмет през 2007 година. Гражданското дружество е спечелило обществена поръчка за озеленяване и почистване на града за над 3,5 млн. лв.

От държавното обвинение твърдят, че поръчката е завишена с над 1 400 000 лева и така е ощетен общинският бюджет. Кметът е обвинен, че е нарушил Законите за общинската собственост, за обществените поръчки, за бюджета и местното самоуправление.

Окръжните съдии са категорични, че Славов е невинен по всички обвинения. По-рано в пледоариите си прокуратурата поиска ефективна присъда за градоначалника лишаване от право да заема изборна длъжност. След като стана ясно съдийското решение, от обвинението бяха категорични, че ще го протестират.

"Държавен орган не е редно да става инструмент за политика. От началото до сега неоснователните обвинения срещу мен отпадат", заяви самият Георги Славов. Той препоръча на журналистите да питат главния прокурор защо въобще се образуват такива дела.

По-късно днес Славов ще застане пред районния съд по процес за присвояване на 10 000 лева, свързан с ремонт на улици в ромския квартал на Ямбол. Срещу него има образувани общо 5 дела.