С националния химн и Интернационала в 11:30 часа започна традиционния събор на БСП на Бузлуджа.

Още с встъпителните си думи водещият Атанас Мерджанов пристъпи към предизборни изявления: "За нашите кметове и съветници обикновеният човек не е абстрактна статистическа единица. Нашите представители в местната власт с чест и достойнство са се справяли с тази задача. 32 кандидати ще участват в изборите наесен", каза депутатът.

"Да бъдеш ляв кмет означава да работиш всеотдайно за общината, да си с ясни и постижими цели и обикновен човек, който познаваживота на трудовите хора", заяви един от досегашните кметове, избрани с подкрепата на БСП.

Още в началото на политическото честване лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев приветства събралите се поддръжници. "Днес Европа боледува. Прекрасната идея хората, народите, всеки човек да има достоен живот - тази идея е разклатена", каза Станишев.

"Много хора са обезверени и отчаяни. Мисията на евросоциалистите е да променим Европа, да й върнем социалното, човешкото начало, така че всеки човек да види перспектива в началото. Трябват силни национални партии. Нуждаем се от силна, единна БСП. Тя е партията, която дава надежда за бъдеще, защото има голям опит, но има и повече занапред", заяви евросоциалистическият лидер.

Той не пропусна да отправи думи и към настоящото управление в страната. "Виждаме управление на статуквото, създадено не да решава проблемите на хората, а да консумира власт, да разпределя интереси - политически и икономически. За нас социалистите, навред в Европа и в света - правото на достъп до здравеопазване и образование, е свещено", каза Станишев.

Според него, "БСП е единствената европейска алтернатива на това управление. Днес сме тук, за да кажем, че всички хиляди наши кандидати за кметове, общински съветници, имат една задача".

Като човек, познал управлението на страната Станишев твърди: "Никой не може да бъде оставен сам, не може да бъде забравен, изхвърлен, всеки един е важен. Виждате какво се случва", каза Станишев.

Преди неговата реч бяха определени лауреатите на Националния съвет на БСП за политическа журналистика - Георги Кирков - Майстора тази година са журналистът Тодор Бороев и юриста и общественик проф. Велко Вълканов.

БСП събира десетки десетки хиляди свои симпатизанти на традиционния си събор на Бузлуджа, съобщиха от партийния пресцентър. По традиция, социалистите се събират на историческата поляна до върха по случай 124 г. от създаването на политическата формацията. Както всяка година, ще бъдат връчени партийните книжки на десетки млади социалисти.

Честванията започнаха в петък вечерта със среща-разговор, ръководена от депутата Янаки Стоилов, на тема "БСП - Промяната е в нас. Пред 125-годишнина на Българската социалистическа партия".

Кандидатът за кмет от БСП за София Михаил Мирчев заяви от трибуната на Бузлуджа: "Ние сме по-хубави и по-интелигентни. Тези дни беше избран наш социалист за омбудсман".

Относно своите цели като кандидат-кмет Мирчев заяви, че ще се потруди в работническите квартали да не им е тъмно, да не ги е страх, когато си изпращат децата на училище.

"Полицията да не пази само само централните квартали. Да пази гетата от самите себе си и нас от гетата", каза Мирчев.

Водещият Атанас Мерджанов заяви, че 37% от кандидат-кметове на БСП са на възраст до 40 години. Той представи кандидата за пловдивски район Западен, където живеят 40 хил. жители - 30-годишната Милена Колева.

"Аз съм горда социалистка, защото съм част от една традиция, един идеал. Аз съм уверена социалистка, защото вярвам в принципите, идеите на БСП. Именно тази вяра ме доведе в редиците на партията. И днес не съм изгубила увереността си", каза Колева.

Хит на събора в Бузлуджа е бирата "Социалистическо" и специални червени отварачки към нея.