Германското външно министерство привика американския посланик в Берлин да обясни информацията, че Вашингтон е подслушвал мобилният телефон на германския канцлер Ангела Меркел, съобщи говорител на ведомството, предаде Ройтерс.

Външният министър Гидо Вестервеле лично ще се срещне с посланика Джон Емерсон късно днес, поясни говорителят, което е необичайно за двата дългогодишни съюзника.

Припомняме, германските власти подозират, че американските спецслужби са подслушвали мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел. Вчера пресаташето на германското правителство Щефан Зайберт съобщи, че Ангела Меркел е вече е поискала разяснения от президента на САЩ Барак Обама.

Канцлерката е дала знак, че подобно подслушване е неприемливо и би подкопало доверието между двете страни, които са приятели и съюзници.

От Белия дом са уверили, че американската страна не е подслушвала Меркел и няма намерение да го прави.

Междувременно германският военен министър Томас де Майзер заяви, че ако се потвърди информацията, би било „наистина лошо". „Американците са и остават нашите най-добри приятели, но това абсолютно не е честно", добави той.

От години си мисля, че моят телефон е подслушван, но не съм смятал, че са американците, поясни Майзер, който ръководеше преди това щаба на Меркел и вътрешното министерство.

Тази седмица Италия и Франция също се оплакаха от американските действия. Очаква се въпросът да бъде повдигнат на днешната среща на върха на ЕС, която ще продължи и утре.