Инженер, който работи в организация за оценка на риска от земетресения, заяви, че може да има по-силно земетресение в Непал в сравнение с регистрираното 7,8 по Рихтер през уикенда, съобщава АП.

„Ние очакваме да се случи земетресение с магнитуд 8 по Рихтер в Хималаите", предупреди Хари Кумар от неправителствената организация GeoHazards International's.

Кумар е регионален координатор на организацията в Югоизточна Азия. Тя оценява и управлява риска при земетресения в световен мащаб.

Все още има надвиснал сеизмичен натиск по границата на Непал с Индия. Събраната западно от това земетресение енергия все още не е разсеяна, поясни той.

Най-голямото земетресение в Непал е с магнитуд 8 по Рихтер през 1934 година. Тогава природното бедствие унищожи Катманду, Патан и Бхактапур.

Кумар изрази надежда Непал да превъзмогне ужаса и да намери шанс за възстановяване.

Припомняме, по-рано днес беше регистриран вторичен трус от 6,7 по Рихтер. От събота до днес от природното бедствие са загинали над 4100 души, включително 3862 в Непал. Ранените са над 6500. Над 60 са загиналите в Индия, смъртни случаи има в Тибет и Бангладеш. 18 души са загинали от лавина в Еверест.