Датски вестник потвърди, че генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е записал разговор с президента на Русия Владимир Путин, отбелязва Lenta.ru

По време на разговор с президента на Русия Расмусен наистина е имал микрофон, който е записал беседата, информира датският вестник Politiken.

Вчера на конференция Путин говори по темата за подслушванията и спомена случая с Расмусен.

Срещата между руския президент и Расмусен се е провела в Брюксел през 2002 година, когато Дания председателства ЕС, а шефът на НАТО бе премиер на страната. Сега датският журналист Кристофър Гулдбрандсен, който в това време работел над документалния филм „Фог зад кулисите" разказа за изданието, че по време на пресконференция закрепил на дрехите на датския премиер микрофон. После Расмусен се срещнал с Путин, но не свалил устройството.

Разговорът „беше записан и използван във филма", каза Гулдбрандсен.

Руският президент се възмутил, че премиерът на Дания тогава е записал разговора без негово разрешение. Също заради това, че е бил публикуван. Путин вчера подчерта, че Расмусен, който ще отстъпи поста в НАТО на норвежкия премиер Йенс Столтенберг, обяснил, че записал разговора за „историята".

Поласкан съм, разбира се, но трябваше поне да предупреди или най-малко да поиска разрешение за публикуване на разговора, каза Путин, допълвайки: „Как можеш да се доверяваш след такъв случай?".

След конференцията прессекретарят на НАТО опроверга думите на президента на Русия, подчертавайки, че изказването на Путин е „абсурдно" и че Расмусен „никога не е носил микрофон и никога не е записвал Путин".