Българското национално радио връчи снощи в зала "България" в София годишните си награди за 2008 г. "Сирак Скитник". Награждаването съвпада със 74-годишнината от създаването на радиото.

Композиторът Георги Минчев получи голямата награда "Сирак Скитник" - за цялостен принос в развитието на радиото, съобщи БНР.

Той дълги години е бил директор на дирекция "Музика" в медията и главен художествен ръководител на радиото. Минчев е един от най-известните и световно признати български композитори, бил е член на престижни международни конкурси.

Наградата за радиожурналистика спечели Силвия Великова - за открояващо се присъствие пред микрофона, както и за оригинални идеи, утвърждаващи авторитета на БНР като обществена институция.

Великова е репортер в програма "Хоризонт" от 1993 г. и повече от десет години е водещ на сутрешното предаване "Преди всички". По рядък начин тя съчетава качествата на силен репортер и силен водещ. Работата й се отличава с точност, бързина, оригиналност и задълбоченост, със запомнящо се авторско присъствие в ефир, отбелязват от БНР.

За оригинално радиопредаване наградата беше връчена на "Риалити роман" на радио "София".

Според БНР това е едно предаване без аналог в радиоефира. В продължение на два месеца десет разказвачи - популярни личности от културния и обществения живот, са създавали една история.

Екипът на новините на програма "Хоризонт" получи наградата за принос в спечелване на доверието на аудиторията.

Наградата за заслуги в областта на музикалното радиотворчество получи Валентин Китанов- автор и водещ на предаването на радио Варна "В залата на славата". Техническият екип с ръководител инж. Петър Ковачев беше отличен с награда за внедряване на технологични и технически новости в новото регионално радио "Видин".