Първият електромобил изцяло българско производство е вече готов. До няколко месеца ще се появи на пазара. Цената му е само 10 000 лева, съобщи създателят на екологичното чудо на 4 колела - старозагорецът Цветомил Белчев, цитиран от "Труд".

Първият модел от марка "XCAR" е едноместен и носи името "Шерп". Цената на горивото по изчисление на създателя му е 1 стотинка на километър. Според Белчев, колата е особено подходяща за пощи, фирми, занимаващи се с разнасяне на стоки и доставки, и дори за общинска полиция. Над него са работили в продължение на девет месеца петима души в автомобилния комплекс на Белчев в Стара Загора.

Там можело да се произвеждат до 10 коли месечно, стига да има поръчки. Предстояло единствено лицензирането. То обаче можело и да се забави, защото в Министерство на транспорта регистрирането на нов модел кола било все още непозната процедура. Вече се подготвяли обаче документите за сертифициране по европейските стандарти.

Електромобилът е сглобен изцяло от български части. Той е висок е 1,57 м, широк е 1,15, а дължината му е 2,10 м. Теглото му достига 400 кг с батериите. Работи с пакет батерии от 48 волта със 100 амперчаса, а с едно зареждане от 8 часа се изминават 100 км. Животът на батериите пък стига за изминаването на 70 000 километра. Електровозилото е с вградено зарядно устройство. Максималната му скорост е ограничена на 45 км/ч.

"Моделът е предназначен изцяло за града", обясни Белчев. Създателите му поискаха от общината да постави зареждащи устройства поне на две места в центъра на града, както и на няколко паркинга в кварталите, за да може да го ползват повече хора.

Електровозилото на старозагорските конструктори е с 40% по-евтино от познатите аналози в света, но излиза с 500 евро по-скъпо от представения миналата година в Русе пощенски електромобил "Фрий Дък". Това е прототип и има подобни характеристики - предвиден е за градско каране. Той обаче е полуфабрикат и се правел с китайски части, обясни Белчев.

Днес малкият "Шерп" ще бъде показан пред старозагорци. Създателите му ще посадят символично дръвче в Градската градина, като обещаха да правят това при всеки продаден автомобил.

Предстои родната елкола да бъде показана в София и по Черноморието. "През следващата година предвиждаме екообиколка из Европа, с която ще демонстрираме надеждността на нашия продукт", заяви Белчев.