¼ от служителите в сектор „Сигурност" има вероятност да напуснат работните си места. Това предупреди председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов преди срещата с министъра на финансите.

Припомняме, напрежението в сектора отново се вдигна рязко след представянето на Бюджет 2016, като вчера полицейските синдикати заплашиха с ефективни стачни действия. Основният повод за протест е това, че се спират допълнителното възнаграждение при пенсиониране на служител от МВР в размер на 20 заплати.
В тази връзка вчера вечерта стана ясно и че двама директори на дирекции в МВР са подали оставките си. Днес предстои среща между финансовия министър Горанов и представители на полицейските синдикати.

Това, което се опитва да направи министърът на финансите Владислав Горанов със Закона за държавния бюджет, ще предизвика такова напускане на служители от сектор "Сигурност", каквото България не помни, посочи Попов, цитиран от БНР.

Според него при едно такова напускане държавата ще бъде поставена пред риск някои ведомства да не могат да изпълняват функциите си.

Валентин Попов изрично каза, че думите му не са преувеличение. Още от петък е започнало масово подаване на заявления за прекратяване на служебното правоотношение. "Това не са само колеги, които имат право на пенсии", обясни Попов и заяви, че само в сектор "Сигурност" хората, които имат право на пенсия са 7 хиляди.

Това ще бъде една голяма вълна, от която не само МВР и Министерството на отбраната, а поне още 5-6 ведомства няма да могат да се оправят с години.

Валентин Попов бе категоричен, че мерките, които предлага министър Горанов, не подлежат на обсъждане.

Има готовност за обсъждане правото на държавните служители в сектор „Сигурност" на колективен трудов договор, правото на синдикалните организации в сектора да се присъединяват към национално представени синдикати и формиране на заплатите, обвързано със социално измерим критерии, например - средната заплата за страната.

„Мерките, които предлага министър Горанов, не подлежат на обсъждане. Те трябва да бъдат изтеглени спешно. Ние ще излезем на улицата, а какво точно ще правим - ще решим днес и утре", заяви Валентин Попов.

Служителите на затворите пък поканиха финансовия министър Горанов да посети един затвор, за да се запознае с условия на работата, като същевременно може да купи бака латекс и да направи нещо полезно - да боядиса стените на една от стаите.

Да не забравяме, че на латински minister означава „служител", припомнят надзирателите.