Въвеждането на лимитите е голяма глупост. Това заяви пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той отбеляза, че последиците от лимитите са много неблагоприятни и за пациентите, и за болниците, и за цялата здравна система, защото с времето се създавал манталитет на чиновници.

Кацаров не вижда реален плюс дали Здравната каса ще плати дадена медицинска дейност след месец или след два, както и какъв е смисълът пациентът да чака, след като болницата има капацитета да го оперира и този месец. Логиката се губи тук, категоричен е Кацаров.

Относно основния и допълнителния пакети, той смята, че здравното министерство е подходило много предпазливо при разделянето им. Огромната част от дейностите щели да продължат да са в основния пакет така, както са били и досега.

Припомняме, двата пакета разделят заболяванията и за тях ще плаща Здравната каса.

Д-р Стойчо Кацаров не вижда опасност от гледна точка на критериите, по които ще се определя кой случай към кой пакет ще бъде отнесен. Според него обаче винаги ще има и елемент на субективизъм, на човешка преценка.

По мнението на Кацаров, предложението подсказвало, че идеята за изваждането на голям брой дейности в извънболничната помощ няма да бъде реализирана. Направило му впечатление, че за огромната част от дейностите - 20 пътеки, които се предвижда да се изпълняват в извънболничната помощ, се предвижда "изпълнение в болницата", така е означено - амбулаторна дейност, която се изпълнява в болница. То някак си е недомислено, коментира специалистът.

Според него трябва да се подходи по-смело по този въпрос и да се позволи на медицинските центрове и диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) да извършват това, което се нарича "еднодневна хирургия", независимо дали става дума за очни операции, коремни операции, атроскопии. Стойчо Кацаров е категоричен, че има много голям брой дейности, които спокойно могат да се извършват в извънболничната дейност.

Той коментира, че ролята на леглата е издигната в някакъв култ. По думите му, те не са нищо съществено, не са константна величина, не са и абсолютен показател. Той намира за изцяло погрешен разговорът, ако има свободни легла да настанят хора или едва ли не колко точно трябва да има и да се фиксират в закон.

Кацаров коментира още, че Лекарският съюз е в правото си да изисква ново остойностяване на медицинските дейности, макар че до този момент да не са постъпили конкретни предложения.