Гърция ще прилага програма за доброволна репатриция, а също и на депортиране на нелегалните имигранти. Това заяви шефът на гръцката полиция и министър за защита на гражданите Христос Папуцис, съобщава РИА Новости.

„Независимо, че гръцкото общество е гостоприемно и от древността счита това за своя ценност, ние не можем да издържаме повече имигранти отколкото вече имаме", изтъкна гръцкият министър.

Точна статистика за броя на имигрантите в страната няма, но се смята, че те са стотици хиляди и повечето са влезли нелегално. Смята се, че ежегодно в страната влизат между 100 и 150 000 нелегални имигранти. Според данните в Гърция се намират 90 % от нелегалните имигранти в Европа.

Папуцис изтъкна, че полицията, граничните служби и бреговата охрана са длъжни да охратняват границите на страната, които в същото време са граници на ЕС. Той посочи, че не могат да отворят границите и да пуснат имигрантите в другите страни на ЕС, защото тогава ЕС ще изключи Гърция от своите редове, а тя не може да си позволи това.