Правителството на Украйна е поръчало на министрите, ръководителите на централните и местни органи на изпълнителната власт да организират и проведат до 1 октомври 2014 година обсъждания за внасяне на поправки в конституцията на страната с цел децентрализиране на властта.

Разпореждането е издадено от правителството късно вчера, предаде ИТАР-ТАСС.

При обсъждането на въпроса за децентрализация на властта ще бъдат поканени органи на местното самоуправление, общественици, експерти и бизнесмени. Координацията за провеждането е възложена на регионалното министерство.

В същото време премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви, че Киев е готов да даде амнистия на тези, които се съгласят да предадат оръжията си, отбелязва Интерфакс.

Тези хора няма да бъдат преследване, с изключение на тези, които са извършили сериозни престъпления - убийство. На никой няма да му бъде простено при никакви обстоятелства при извършено такова престъпление", подчерта той пред правителството на Украйна.

Той призова да бъдат освободени и окупираните административни сгради.

Яценюк допълни, че правителството е готово да се обвърже с диалог с източните и западни региони на страната.

Припомняме, вчера външните министри на Русия, САЩ, Украйна и ЕС ( представителят на Съвета на външните министри Катрин Аштън - б.р.) приеха декларация, в която очертаха първоначални стъпки за деескалиране на кризата и възстановяване на сигурността в Украйна.

В нея се отбелязва, че всички нелегално въоръжени групи трябва да се разформироват, всяко незаконно блокиране и окупиране на сгради, улици, площади трябва да се прекрати.

Киев от своя страна трябва да гарантира амнистия за тези, които предадат оръжията си и напуснат окупираните сгради, с изключение на тези, които са извършили убийство. Киев също трябва да организира национален диалог за приемане на нова конституция или поправки в нея, даващи повече власт на местното управление.