Народните представители ще направят преценка на новия проект за съдебна реформа. Това заяви пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) обвинител номер 1 Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, в петък в деловодството на Народното събрание  бе внесен нов конституционен проект с трите консенсусни точки - разделя се ВСС на две колегии, пряк избор на магистратската квота и усилване на правомощията на Инспектората. Проектът е подписан от 180 народни представители.

Това, което засега е ясно, че се запазват квотите, както в първия вариант: в съдийската колегия съотношението е 8:5 - 8 съдии се избират от магистратите, а 5 - от парламента. В прокурорската колегия пропорцията е 6:6.

Eдин от компромисите е, че гласуването във ВСС ще бъде тайно.

От „оригиналния" настоящ проект остава още нещо в новия - ограничена възможност за сезиране на КС от Висшия адвокатски съвет.

По спорния въпрос за правомощията на двете колегии спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете в колегиите от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект текст - с общо съгласие да бъде отправено запитване до КС и по двата въпроса и на второ четене да се гласува позицията на българския Конституционен съд.

Важното е, че има политически консенсус, който ражда и проекта, отбеляза главният прокурор. Той изтъкна, че предложението му за промяна Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) по никакъв начин не рефлектирало на "доброто, което се получава с новия конституционен проект".

За промени в НПК, в частта за разследването се обяви обвинител номер 1. Той предлага ограничаване на формализма. Освен това предлага да се усъвършенства начинът, по който започва досъдебното производство.

Сотир Цацаров се аргументира с факта, че имало редица престъпления, които се наказват с глоби и не съответстват на обществената действителност.