Регистрираните клиенти на „Софийска вода" са над 500 000. Около 10% от общите загуби на вода са от незаконни връзки, каза изпълнителният директор на дружеството Иван Иванов.

Той обясни, че усилията на „Софийска вода" са насочени към откриване и преустановяване нерегламентираното ползване на ВиК услуги, предаде БНР.

„Ползващите услуги, без да бъдат фактурирани и заплащани, ощетяват най-вече почтените граждани, редовни клиенти на нашето дружество.

Годишно се откриват средно над 200 нерегламентирани връзки и/или нерегистрирани ползватели.

В същото време, без да се налага да търсим много старателно, всички знаем, че в София има цели квартали, където почти всичко е незаконно. Това са „Филиповци", „Факултета", части от „Христо Ботев". В тях няма абсолютно никакъв начин да се узакони ползването на вода", каза още той.

Иванов заяви, че живеещите в тези квартали могат да бъдат абонати, само когато обитават законно придобити имоти и са закачени към законни водопроводи, а такива на практика почти няма. „Първо, там трябва да се узаконят техните имоти и постройки. Според нашите прогнозни изчисления в тези квартали се губи минимум 5 млн. куб. м вода годишно.

От друга страна активите с неизяснен статут на дружеството са общо 1225 км. Най-много са те в районите „Панчарево", „Нови Искър", „Витоша" и „Кремиковци", обясни още изпълнителният директор на „Софийска вода".