Судан нареди на служителите на 10 чуждестранни неправителствени организации да напуснат страната в срок от 24 часа, след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на президента на Судан Омар ал Башир, съобщи АФП.

Сред тях са „Лекари без граници" и „Оксфам".

Около посолствата е засилена охраната поради страх от посегателства от поддръжници на държавния глава, които обещават протести в негова защита.

Припомняме, арестът е във връзка с обвинения за съпричастност на президента към военни престъпления в провинция Дарфур и престъпления против човечеството.

Това е първата заповед за арест отправена към действащ държавен глава, издадена от международния съд.

Искане за издаване на ордер за арест бе внесено от главният прокурор Луис Морено - Окампо. Против заповедта за арест на международния съд се обявиха Китай, Русия, Виетнам, ЮАР и Либия.

Седем са обвиненията към Омар ал Башир: изтезания и убийства, насилствена депортация, изнасилвания, унищожаване на група от населението.

Две от точките са свързани с военни престъпление - предумишлени атаки срещу мирно население и грабежи.

От началото на кризата през 2003 година в суданската провинция Дарфур над 2.5 милиона са станали бежанци.

По-голяма част от населението на Судан се състои от араби мюсюлмани, а в провинция Дарфур живеят компактни маси християни сред чернокожото население от народността фур.  

Според официален Хартум жертвите не са повече от 10 000. Властите отхвърлят обвиненията за връзка с въоръжената групировка „Джанджавит".
Международни данни обаче сочат цифрата от 330 000 загинали и още 100 000 умрели от глад и болести.