Новопоявилият се американски инвеститор, който иска да строи атомната ни централа в Белене, е една шега от страна на Русия. Такова мнение изрази лидерът на ДСБ Иван Костов в сутрешния блок на bTV.

"Няма да търпим решение, с което да се отмени решението на правителството и на Народното събрание за спиране на изграждането на АЕЦ „Белене", защото съображенията бяха много сериозни и считаме, че подписката, инициирана от ГЕРБ, ще предизвика многобройни и за тях непредвидими последици", категоричен бе лидерът на ДСБ.
Той предупреди, че вкарването на правителството в разговори с крайно съмнителни субекти и това, че преразглежда стратегическо решение през 6 месеца, ще направи България крайно непредвидим партньор.

България се вкарва в тази интрига, без да се знае дали този партньор може да изгради АЕЦ „Белене", посочи Костов и изтъкна, че няма никаква яснота за тази компания.

Той изрази опасения, че може да се окаже, че тези американски инвеститори въобще не са известни на Американското посолство, което ще бъде крайно смущаващо. Костов посочи, че от ДСБ си имат свои канали и връзки, чрез които са проверили тази информация и са на мнение, че това е шега.

Запитан кой си прави тази шега, тъмносиният лидер отговори: То е очевидно кой си я прави, без да си прави сметка за последиците. Най-важния резултат ще бъде скриване на злоупотребите в АЕЦ „Белене". На настояването на водещата да посочи кой стои зад тази шега, Костов репликира: „Този, който в момента разиграва Народното събрание, не разбирам защо трябва да казвам очевидности, може да са повече хора, това не е моя работа, моя работа е да защитавам интересите на страната, които в момента изглеждат размити и неясни".

Най-разумното нещо, най-сериозният и трезвомислещ подход е да се попита Американския департамент по енергетика готов ли е да даде своето становище за този инвеститор - ако не даде, това означава че такъв инвеститор не съществува и така увисват тези инвестиции и думите на премиера. Ако инвеститорът няма референция от страна на американското правителство, това изглежда друга игра.

Костов изтъкна, че тя се играе от същата тази страна, която иска да изгради "Белене". „Разбира се, че това са руските производители на реактори, руското правителство", коментира лидерът на ДСБ.

Той посочи, че Богомил Манчев (посредникът между българската страна и американската компания) не е възможмо да води сериозни американски инвеститори.

"Това е несериозно, това е шегата, той е ясен на американското посолство", категоричен бе Костов. Той отбеляза, че за него е излязла характеристика в Уикилийкс, но не пожела да уточни както пише в тази характеристика и посъветва зрителите да прочетат сами.

Няма как в американски официални институции да имат каквито и да било отношения с Богомил Манчев, отново подчерта лидерът на ДСБ и изрази мнение, че руснаците искат отново, този път на частни начала, да строят „Белене" и Бойко Борисов им поставя някакви условия, иска нещо да се спазари с тях.

Според Костов това се прави, защото Борисов най-вероятно го е страх от референдума за „Белене", който по мнението на тъмносините със сигурност ще бъде загубен от БСП. Лидерът на ДСБ предположи също, че премиерът Борисов се страхува и тази същинска сила да не се окаже срещу него на изборите.
„Нищо няма да реши, нищо няма да стане ясно, всичко ще се разклати и ще се хвърли ново петно върху България", предупреди Иван Костов.

В коментар за думите, казани от вицепремиера Дянков за „напляскването" на Русия, Костов посочи: „Сега изглежда като че ли Русия наплясква България с тази инициатива". Той изтъкна, че Русия е твърде сериозен партньор в международните отношения и този тон е недопустим, така не се говори на голяма сила.

Ще видите, че аз отново ще се окажа напълно прав, както се оказах напълно прав за причините, по които се повишава с 13% токът. Истинската причина стана ясна - изключително тежките условия, в които е поставена НЕК, задлъжняла, заради АЕЦ „Белене", изтъкна лидерът на ДСБ.

Въпросите на енергетиката са много сериозни и много дълбоки, Русия прави голямо отстъпление като сериозен доставчик за Европа в следващите години. Тези шокове, които преживява тази страна, те търсят някакъв отговор, защото се появяват нови възможности, поясни бившият премиер и доплни:
В момента ние купуваме газ за 550 долара, в Америка газ се продава за под 100 долара, ако се създадат запаси, както очакват американците, цената на газа ще падне под 70 долара. Знаете ли какво ще стане, ако се намери газ под 100 долара в югоизточна Европа?

Костов прогнозира, че скоро на пазара ще се появи много газ, който ще изтласка руския. "Затова е европейската офанзива срещу "Газпром", затова Русия е много разтревожена и търси решение за себе си", обясни Иван Костов.