За да кажат „не" на застрояването на Витоша, Пирин и Рила стотици граждани излязоха на протест в столицата. Сборен пункт на недоволството им стана площад „Патриарх Евтимий".

Събралите се хора са се организирали по социалните мрежи, а техни организатори са и коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България".

Междувременно от "Витоша ски" разпространиха изявление, в което се подчертава, че фирмата няма нищо общо с приписваните й действия на територията на ПП „Витоша".

"Цивилизовано изтърпяхме всички хули по наш адрес, за да изчакаме отговорните държавни институции да кажат каква е истината.
Непонятно за нас е защо те се забавиха толкова дълго, след като на 30.10.2015 год. РИОСВ е съгласувала тези действия и видно е, че ДГС - София е подписало договор за тази дейност. Не искаме да коментираме целесъобразността на тяхната дейност.
За нас е виден резултатът - заради корояда-топограф Витоша е една мъртва планина. Настояваме ресорните министри да предприемат адекватни действия срещу организаторите на това активно мероприятие. Те вече са ясни", заявяват от Витоша ски.

Иначе, искане номер 1 на протестиращите е да спрат веднага строежите на Витоша и Пирин. Като искане номер 2 еколозите посочват уволнение на директорите на Природен парк „Витоша", както и на всички според тях виновни лица. Друго желание е и връщането на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.

За да изразят недоволството си, събралите се на „Попа" издигнаха голям зелен лозунг с послание: „Граждани срещу мафията". Някои пък носеха на главите си хартиени борчета, а други бяха облечени със светлоотразителни жителки.

Протестът събра хора на всякаква възраст. Някои от тях бяха с велосипеди, има и майки с деца. Протестът до момента е спокоен и тих, но за да успеят да се съберат, гражданите излязоха на пътното платно, което спря и част от движението по бул. „Патриарх Евтимий". Идеята на протестиращите е да изразят недоволството си и с шествие, което да завърши пред Министерски съвет.

Един от протестиращите разказа пред News.bg, че е излязъл на улицата тази вечер заради това, че не е съгласен мафията да превзема и узурпира планините на България и заради това, че под формата на строеж на курорти в планината по незаконен начин се унищожава природата. Той разкри още, че това, което конкретно го е накарало да участва в протеста на еколозите, е възмущението от случката, при което били разорани новозасадени фиданки на Витоша.

„Държавата трябва да си встъпи в ролята и да се прекрати беззаконието при изсичането на гори", обобщи исканията на „зеления" протест участникът в него.