Свлачище е затрупало жп линията Хасково-Кърджали вследствие на падналите дъждове през последното денонощие. Малко след 18.30 часа снощи в тунела при село Мост закъсал пътнически влак. Той не могъл да премине през съоръжението поради свлечена скална маса и дървета. Четирима спасители са разчистили мястото, след което влакът потеглил. По-късно свлачище засипало отново линията. В резултат на това движението по нея в момента е преустановено, съобщават от Областната дирекция на МВР.

24 огнеборци и спасители от областното управление на кърджалийската пожарна са се включили в овладяването на аварийни ситуации на територията на областта заради силните валежи снощи. За щастие няма пострадали.

От 20.30 до 22.30 часа спасителни екипи са отводнявали къщи в селата Каблешково, Люляково и Мост, котелното на кметството, магазини и механа в Черноочене, заведение във вилната зона на Стремци. Спасителен екип е отстранил паднало дърво на пътя за село Лясково и платното е било освободено за движение.

30 къщи и стопански постройки, дворове и засети площи със зеленчуци са наводнени в района на Люляково. По думите на кмета на селото Мюмюн Али, цитиран от Дарик, обилните валежи са повишили нивото на река Перперешка и вчера тя е излязла от коритото си. Образувала се е вълна с височина близо метър, която е отнесла всичко по пътя си.

Снощи експерти от община Кърджали са направили оглед на място, за да опишат нанесените щети. Заедно с тях е бил и кметът на общината инж. Хасан Азис. Екипи на пожарната са започнали отводняване на къщите.

Мостът при Люляково също е в критично състояние. Единият от постаментите е бил отнесен при проливни дъждове преди повече от три години. За възстановяването му е кандидатствано пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии още тогава, но и до момента няма одобрена финансова помощ.

В община Кърджали вчера са подадени сигнали за нанесени щети и в други населени места. Водосток при село Чифлик е отнесен и е засегнат пътен участък, вследствие на което е затруднено движението към селото. За възстановяването на водостока има внесено искане преди година и половина, но и там няма отпуснати средства.

Проблеми има и по пътя за село Ненково. Свлачище е засегнало пътния участък. Община Кърджали е предприела своевременни мерки, изпратена е техника за разчистване на пътя.

След дъждовете има отнесени и чакълени настилки и по улиците в село Резбарци. По информация на експертите в община Кърджали към момента не може да бъде дадена оценка за нанесените щети, тъй като огледите продължават.