Управляващата Партия на справедливостта и развитието на Турция печели проведените в неделя парламентарни избори, но губи абсолютното си мнозинство, което може да вкара страната в политическа криза.

При 99,99% от преборените около 47 милиона бюлетини управляващата партия на президента Реджеп Ердоган печели 40,8% от гласовете, което и дава 258 места в 550-местния парламент. Партията губи около 100 места в сравнение с предишните избори. За първи път от началото на миналото десетилетие партията на Ердоган ще трябва да търси коалиционен партньор.

Втора е Републиканската народна партия с 24,96% от вота или 132 места в парламента. Тя е следвана от крайнодясната Партията на националистическото движение с 80 места или 16,29%.

Истинският победител на проведения вчера вот е прокюрдската Народно-демократична партия, която за първи път преминава 10%-бариера със своите 13,12%, което и дава 80 места.

Избирателната активност е била 86,63%.

Всички партии да работят заедно за стабилна Турция, призова Ердоган
Още...

В следващите 45 дни, ако не бъде сключена коалиция, има реална вероятност да бъдат проведени нови избори.

Въпреки че крайнодясната Партията на националистическото движение се разглежда като най-вероятен коалиционен партньор на Партията на справедливостта и развитието, тя изключи варианта да участва в такова управление. Прокюрдската партия също изключва подобен сценарий.

Лидерът на крайнодясната партия Девлет Бахчели призова за нови избори, ако партията на Ердоган не успее да формира коалиция.

„Първата вероятност за коалиция трябва да бъде между Партията на справедливостта и развитието и прокюрдската партия. Вторият модел може да бъде Партията на справедливостта и развитието и основната опозиционна Републиканска народна партия с прокюрдската", изтъкна той пред турски вестник, допълвайки: „Ако всички тези сценарии не проработят, трябва да се проведат предсрочни избори".

Прокюрдската партия обяви, че не е склонна да се коалира с партията на Ердоган.

Обещахме на нашите хора, че няма участваме във формирането на вътрешна или външна коалиция с Партията на справедливостта и развитието. Ние сме категорични по този въпрос", заяви лидерът на партията Селахатин Демирташ.

Основната опозиционна партия съобщи, че е готова да се формира коалиция, ако другите партии спазят предизборните си обещания да не се формира правителство с управляващата партия.

Управляващата партия отхвърли вероятността за предсрочни избори и обяви, че ще се опита да формира коалиция.

„Блумбърг" представя 5 сценария, свързани с това какво ще се случи през следващите седмици: нови избори; правителство на малцинството с Партията на справедливостта и развитието ( най-вероятното); коалиция между Партията на справедливостта и развитието и прокюрдската партия, или с Партията на националистическото движение; последният вариант е свързан с други коалиции.

Рекорден брой жени влизат в парламента - 96. През 2011 година място намериха 79 жени.

Анализатори отбелязват 5 акцента след проведените парламентарни избори в Турция: След 12-годишно управление на Партията на справедливостта и развитието ситуацията се обърна срещу Ердоган; Демокрацията работи, дори за кюрдите; резултатите могат да помогнат в усилията за прекратяване на конфликта с кюрдските бунтовници; политическа несигурност за неизвестен период от време и Турция няма да се върне към тежките дни от 70-те и 90-те години на XX век.

Европейският съюз приветства резултатите от изборите като „ясен знак за утвърждаване на демокрацията в Турция".

Фактът, че всички големи политически партии получиха представителство в новия парламент е от изключителна важност", допълва се в съобщението на шефа на външната политика Федерика Могерини и комисаря по европейското разширяване Йоханес Хан.