Подобрява се състоянието на болния от малария пациент, който вдигна на крак целия държавен апарат заради съмнения, че е заразен с Ебола, които впоследствие бяха опровергани.

57-годишният мъж продължава да се лекува в инфекциозна болница към Военномедицинска академия, информира НоваТВ. Той продължава да не иска да се разкрие самоличността му. След като стана ясно, че той не е болен от Ебола, а от малария, състоянието му се влоши за кратко, но в момента той е добре.

Опасност за живота му няма. Чувства се значително по-добре", каза проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА.

По думите на специалиста след лечението мъжът ще се върне към нормалния си начин на живот.

Припомняме, че сигнал до медиите на очевидец предизвика предприемането на антикризисни действия от страна на здравните власти у нас, след като се разбра, че мъж, завърнал се наскоро от Сиера Леоне, лежи в болница.

Веднага се появиха подозрения, че е заразен с вируса ебола, тъй като Сиера Леоне е една от страните с големи мащаби на епидемията. Въпреки това, след безсънна нощ от страна на министри и експерти, стана ясно, че човекът е болен от малария и място за притеснение няма.

След като кризата отмина обаче, здравният министър Петър Москов направи извода, че страната ни е издържала стрес теста и би могла да се справи, ако я сполети подобно нещо.