Момиче от международното движение No Borders (Без граници) се вряза в хората, които бяха на пресконференция на премиера на Франция Мануел Валс, гола до кръста. Тя се прикриваше с лозунги в подкрепа на мигрантите, след което бе изведена от залата от охраната, съобщи РИА Новости.

Охраната сложи белезници след като изведе високо крещящата девойка и я отведе в полицейското управление. Пресконференцията на Валс, която беше към края си, завърши скоро след инцидента.

В Кале премиерът на Франция пристигна в понеделник, съпровождан от вътрешния министър Бернар Казнев, първият вицепрезидент на Еврокомисията Франц Тимерман и еврокомисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Нелегалните имигранти, които са в департамента Кале, търсят всякакви възможоности, за да пресекат Ламанша и да отидат във Великобритания. В последно време числото на опитите за незаконно пресичане на пролива са хиляди, от началото на юни са загинали десетки мигранти.

Сега в Кале се намират над три хиляди имигранти. Числото им значително се увеличава в последно време. Голямата част от мигрантите избяга във Франция от Еритрея Судан и Сомалия. Всички те се стремят към Великобритания, където ги привличат социалните програми, възможността да получат статут на бежанец и финансова помощ.