Следващата седмица Индия ще се опита да разположи сонда в орбитата на Марс, което е част от първата мисия на азиатската страна за изследване на червената планета, съобщават индийски медии.

Това е решителен тест за нискобюджетния проект на страната, тъй като ще може да се присъедини към лидерите в глобалната космическа надпревара.

При евентуален успешен изход на мисия Rs.450 премиерът на страната Нарендра Моди ще може да даде тласък за изграждане на нов космически център, способен да изпраща по-големи сателити в космоса и ще направи Индия по-голям играч на пазара на космически технологии.

Индийската космическа сонда "Мангалян" бе изстреляна миналият ноември и тя има за цел да изследва повърхността и минералния състав на Марс, също така да сканира атмосферата за метан.

Ако космическият апарат успее да навлезе в орбита на Марс на 24 септември, Индия ще стане първата страна, която е успяла от първия опит. Европейците, американците и руснаците  успяха да навлязат в орбита или да кацнат на планетата, но след няколко опита.