Текстът на договора за добросъседство между Македония и България е съгласуван на 95%, пише македонският вестник „Вечер", който се позовава на дипломатически източници.

Изданието отбелязва, че след дълго напрежение и усложнения българската страна е поискала като основа на договора да бъде Декларацията за приятелство и сътрудничество между Македония и България от 1999 година, която изключва неприятелски действия от двете страни. Това предложение е било прието от македонска страна и било разгледано от работните групи.

За останалите неразрешени въпроси работните групи ще се срещнат през февруари, след което ще последват срещи на политическо ниво.

Първа такава възможност ще бъде конференцията за сигурност в Мюнхен, която ще се състои от 6 до 8 февруари, на която ще присъстват президентите на двете страни -Плевнелиев и Иванов.

От кабинета на Георге Иванов са заявили, че не е изключена среща между двамата държавни глави. Една от темите на разговор при евентуална среща ще бъде договорът за добросъседство.

Също се изтъква, че веднага след като Иванов е бил преизбран за президент е предложил среща с Плевнелиев - в Скопие или София. Поканата все още била отворена.

Вестникът отбелязва, че пред през последните години преговорите са били в застой заради изборите в двете държави. Но дипломатическите източници поясняват, че сега обстановката е по-различна, тъй като България преди е настоявала за безусловно приемане на част от исканията, а Македония е предложила по няколко варианта от всяка от точките, заключава изданието.