Еднократна помощ от 325 лева ще получат близо 500 от засегнатите от наводнението семейства в Мизия. Това сочат разчети на Министерството на труда и социалната политика. 150 семейства ще бъдат подпомогнати в Крушовица, а 200 - в Бяла Слатина.

Социални работници продължават да попълват списъка с нуждаещи се.

Трима от социалните работници в Мизия участват в създадения кризисен щаб, обяви социалният министър в оставка Хасан Адемов, цитиран от БНР. На място в детската градина, където са настанени нуждаещите се, те попълват молбите за получаване на еднократните социални помощи. На по-късен етап към тях ще се присъединят и социални работници от Оряхово и Козлодуй. Целта е да подпомогнат процеса по раздаване на помощите.

75 души допълнително са назначени по програми на социалното министерство в Мизия. Според кмета на населеното място те ще започнат да работят в почистващи дейности, след като водата се оттегли.

В Оряхово са назначени 120 души и по думите на кмета, това на този етап е достатъчно. Ако има нужда, кметовете могат да поискат и още безработни, които да включат в почистващи дейности на по-късни етапи.

Хасан Адемов отчете, че приходите от осигуровки в Националния осигурителен институт (НОИ) за първото шестмесечие са със 131 милиона лева повече спрямо юни миналата година. Има преразход обаче в дейността на социалното министерство. Изразходвани са 52 на сто от предвидените за годината средства и това се дължи до голяма степен и на обезщетенията, които се плащат на засегнати хора от наводненията.