Отвлеченият преди година и половина бургасски бизнесмен Стоян Стоянов е убит. Това съобщи официално на брифинг в МВР министър Цветан Цветанов.

Шефът на „Гранити" е убит на пътя между Две могили и Бургас, а трупът му е заровен в гориста местност до Обзор.

При откриване на трупа са установени входна и изхода рана в областта на челото, поясни Цветанов.

Причината за отвличането и убийството е атрактивен терен.

В петък е задържан един от поръчителите на убийството - Галин Костов, бивш съдия от Окръжен съд Варна, в момента частен съдебен изпълнител.

Другият поръчител, Станислав Михайлов, е обявен за международно издирване, тъй като МВР има данни, че преди месеци е напуснал България.
Михайлов е бивш  изпълнителен директор на Агенцията за държавни вземания за периода 2002-2006-а.

Разкрити са и физическите убийци.

На единия, за когото все още се търсят допълнителни данни, се знае първото му име - Веско.
Другият
убиец е Манол Хаджиев, който преди време е бил убит във Варна.

Двамата е трябвало да получат по 30 000 евро за убийството на бизнесмена. Поръчителите обаче не си платили и решили да ликвидират убийците, за да не ги издадат.

След като плащането се забавило, Хаджиев започнал настойчиво да си търси парите. Смята се, че това е мотивът за убийството му, извършено през август 2008 г. във Варна.

Това е изключително тежко и брутално убийство, смята вътрешният министър. Има и свидетелски показания, уточни Цветанов.
Благодарение на тях разследващите стигнали до мястото, където е заровен трупът. Използвани са и СРС-та.

Първоначално разследващите работели по хипотезата личен мотив. В хода на събраните доказателства обаче тази версия отпада.

Първоначално замисълът на поръчителите бил Стоянов да бъде убит пред дома му. После сменили схемата и решили да го отвлекат, евентуално за да проведат някакви преговори с него.

След заплаха с пистолет той бил качен в лек автомобил и закаран в Обзор, където се състоял разговорът.
След като не се постигнал исканият резултат, било поръчано ликвидирането на Стоянов. Това станало в района на Дюлинския проход с един изстрел. Там било погребано и тялото му.

Стоян Стоянов искал да купи спорния имот на всяка цена, тъй като бил съседен на друг негов имот. След това обаче се отказал.

Поръчителите обаче настоявали той да го купи, тъй като въпросният имот бил в съседство и до техен имот и се намирал на стратегическо място до шосето. Стоянов обаче категорично отказал да закупи имота от два декара и половина.

Отвличането и убийството станали за 2 часа.