Астролози, предсказатели и други експерти по бъдещето в Румъния ще трябва вече да плащат данъци.

Оракулният бранш е възмутен и заплашва с магически последици.

Това съобщава europe.bg, като цитира „Файненшъл Таймс Дойчланд".

Румъния не само е родината на Граф Дракула, историческия прародител на всички вампири, но и до днес тук процъфтяват суеверията и черната магия. От своя страна гадатели, врачове и ясновидци предлагат във вестници своите услуги, много политици дори публично заявяват, че преди важни решения се допитват до астролог.

Но сега правителството в Букурещ навлече върху себе си гнева на врачките. Освен балсамьори на тела Румъния призна официално като професии астролози, ясновидци, екстрасенси и други „сродни" професии. Така вече и оракулният бранш официално ще бъде облаган с данъци.

Досега астрологията беше класифицирана като социална дейност и по тази причина беше освободена от данъци.

Занапред експертите по бъдещето - междувременно с годишен доход от 15 000 евро бруто те спадат към най-високо платените заети лица - трябва да плащат данъци и такси. По думите на правителствен говорител с това е транспонирана директива на ЕС. Коя точно той не пожела да издаде.

Измъчената от финансовата криза Румъния иска с тази мярка да запълни дупките в държавния бюджет. Окултният бранш е възмутен и заплашва със сериозни последици. Досега той редовно правил тайни ритуали за защита на Румъния от природни бедствия, обясни една вещица на име „царицата на бялата магия". Но досега.

Представителите на магията са заплашени от още неприятности. В бъдеще те не само ще трябва да изискват от клиентите си квитанция и да я пазят за финансовата служба, но и клиентите ще могат да подават жалба в съда за възстановяване на щетите въз основа на доказателството в случай, че прогнозата и предсказанието не се сбъднат.

„Ако врачката обещае, че неверният съпруг ще се върне до 3 месеца и ще бъде верен, но господинът не се яви, тогава тя ще има проблем", каза либералнодемократическият сенатор Алин Поповичиу.

Месеци наред парламентът дебатираше закона за данъците. Мнозинството дълго време се колебаеше, защото много депутати се страхуваха, че ще бъдат омагьосани, твърдят зли езици. Действително една вещица беше заявила, че вече е подготвила „проклятие".