ПОСЛЕДНО:
С наложило се прегласуване заради неработещи пултове, парламентът отхвърли ветото на държавния глава върху актуализирания бюджет, като по този начин актуализацията е приета.
Гласуваха 223 депутати, като за бюджета бяха тези от БСП, ДПС и Атака, събрали 130 гласа при необходими 121, а за ветото и против бюджета бяха 93-ма от ГЕРБ.

187 депутати се регистрираха в началото на извънредното заседание, което означаваше, че кворумът е налице и парламентът ще дебатира ветото на президента върху актуализацията на бюджета. Реално депутатите са около 210, но регистрацията бе спряна на 187.

В парламента пристигнаха и няколко министри, сред които премиерът Орешарски, финансовият министър Чобанов, вицепремиерът Златанова, здравният министър Таня Андреева, социалният министър Хасан Адемов и заместник-финансовият министър Людмила Елкова

В началото председателят Миков сподели, че е поканил президента Плевнелиев да присъства на заседанието и прочете отговора на държавния глава, с което той отклонява поканата.

Оказа се, че темата "президент" присъстваше трайно във всички изказвания на депутатите от мнозинството, които остро критикуваха държавния глава за несъстоятелността на мотивите му и за тяхното политизиране.

Със съжаление, че президентът няма лично да чуе мотивите, с които комисията по бюджет и финанси вчера отхвърли наложеното от него вето, в началото на заседанието председателят на комисията Йордан Цонев изчете доклад, в който за пореден път изложи позицията на управляващите защо трябва да има актуализация на бюджета.

Разходи, които се извършват с постановление на Министерски съвет не могат да бъдат непрозрачни", категоричен бе Цонев и даде няколко примера от най-близкото минало, а именно по време на управлението на ГЕРБ, когато по същия начин са изразходвани „средства за непредвидени разходи", които правителството оставя в размер на 286 млн. лв в актуализирания бюджет.

С решение на основата на постановление, което се публикува в държавен вестник, изразходването на средства е достатъчно прозрачно, счита комисията.

На няколко пъти Цонев посочи, че от „уважение към президентската институция" няма да коментира очевидни правни недоразумения в наложеното вето.

С последвалите изказвания по започналите дебати, поне в началото, се наложи тон доста по-спокоен от случващото се извън сградата на НС.

След началото на заседанието залата пооредя, а изказващите се и от двете страни повтарят многократно говореното по тази актуализация на бюджета.

От ГЕРБ подкрепят мнението на държавния глава, че вместо да има актуализация трябва да се повиши събираемостта, а пък от БСП контрират, че заложеният от бюджета "Дянков" ръст на икономиката е непостижим и сгрешен.

Редица от ораторите се обръщат в началото на изказванията си към неприсъстващия президент, припомняки отказа на държавния глава да дойде в НС.

ГЕРБ остава на категоричната и ясна позиция, че актуализацията на Бюджет 2013 не е необходима и навременна, настоя от трибуната бившият социален министър в кабинета „Борисов" Тотю Младенов.

Ако има нужда от допълнителни средства, те са само за Министерството на труда и социалната политика и са в рамките на около 150 млн. лв и могат да се случат в рамките на консолидирания бюджет, настоя Младенов.

Той отново се обърна към предложението на ГЕРБ 86 млн. лв от парниковите емисии да бъдат пренасочени към енергийни помощи, а не да се вливат в енергийната система. Според Младенов не е вярно твърдението, че европейската директива забранява това, какво твърдят управляващите.

Абсолютно безочие е социалният министър, който по време на гласуването на този анти-социален бюджет си е мълчал, да ни говори днес за социалност", отвърна Таско Ерменков от БСП и посочи, че Младенов „би трябвало да се срамува".

Бившият премиер Борисов се включи в дискусията от колуарите, където бе категоричен, че "Днес по безпощаден начин ще стане ясно на симпатизантите на партия Атака, че тази партия е в коалиция с БСП и ДПС".

По думите му актуализацията на бюджета е абсолютно ненужна, тъй като приходните агенции в момента събират повече приходи от планираното.

Вместо да се стегнат и да събират приходи, и да работят, те тръгнаха по най-лесния начин - с кредити, които да похарчат, а лихвите по кредитите и това, което след това ще се връща, главници, ги оставят на младите хора", заяви Борисов.