Бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов отказал да стане защитен свидетел срещу Борисов. Това обяви самият той в интервю за вестник „Труд". Относно твърденията на обвинител номер 1 Сотир Цацаров, че в началото на следствието Златанов е предложил да разкаже за тефтерчето срещу споразумение за условна присъда, той коментира, че някой е подвел главния прокурор.

Припомняме, Цацаров вчера обясни, че след извършените претърсвания бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси чрез адвокат е потърсил контакт с разследващите и пожелал да говори. „Офертата" му обаче е била валидна само една нощ - на другата сутрин е било предадено, че е готов на всичко (обвинение, съд, затвор), но не и да дава обяснения.

Версията на Златанов е по-различна. Той разказва, че в следствието в самото начало са му предложили да стане защитен свидетел - да бъде изведен от страната, да бъде осигурен там, както и семейството му. Условието било да свидетелства срещу властта. „Аз веднага казах - не", категоричен е Филип Златанов.

По думите му ръководителят на столичното следствие Петьо Петров е поискал от него да свидетелства срещу властта - срещу Борисов, Цветанов, Фидосова. „Незабавно казах не. Да се крия цял живот в чужда страна - това е много страшно наказание. Не съм го заслужил, нямам вина. Плюс това нямах какво да кажа против Борисов, против властта...Дадоха ми една нощ на размисля - да бъда осъден или да се съглася да говоря нещо, което някой иска да чуе от мен, а за награда да стана беглец. На другата сутрин повторих: "Не", разказва бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Той обяснява, че след като чул отказа му следователят Петров се свързал по телефона с тогавашния му адвокат и изразил разочарование от реакцията на подзащитния му. Златанов останал с впечатление, че двамата са се договаряли по негов адрес, без да искат мнението му. Адвокатът се опитал да го убеждава пак впоследствие, но не станало. „По-нататък по негово предложение се съгласих на съкратено съдебно следствие. Резултатът го знаете", казва още Златанов.

Той подчерта, че вярва в справедливостта на апелативния съд. „Уповавам се на професионализма и почтеността на новата ми защита от кантората „Савова и сие". Надявам се тя да убеди съдиите, че не съм престъпник, за какъвто ме мислят", подчерта Филип Златанов.

Запитан фалшифицирани ли са тефтерите му и вярно ли е, че инициалите Д.П. са преправени на 10 или е обратното, Филип Златанов отговори, че все още не иска да коментира това.

На въпроса къде са изчезнали тефтерите, той заяви, че не знае повече от медиите. „Но не се учудвайте, ако изчезна и аз. Или ако се случи нещо на моите адвокати", заключи Златанов.